Oplossingsgerichte coaching (WMO)
“Als je focust op problemen dan ervaar je meer problemen, als je focust op mogelijkheden krijg je meer gelegenheden”
Oplossingsgerichte coaching (ambulante begeleiding)
Heb je dilemma’s, vragen of zorgen waar je zelf op dit moment in vast loopt? Heb je het gevoel dat je geen positieve mogelijkheden meer in kunt zetten? Voel je dat je op dit moment niet de persoon bent die je graag zou willen zijn? En wil jij graag gaan werken aan verbetering? Dan kan oplossingsgericht coaching voor jou het verschil gaan maken.
Ervaar jij dat je tijdelijk ondersteuning nodig hebt om;
- Goed met je emoties om te gaan?
- Je sterker te kunnen voelen om alles wat de dag vraagt aan te kunnen?
- Beter met relaties om te kunnen omgaan?
- Beter je grenzen te kunnen aangeven?
- Binnen je eigen uitdagingen goed genoeg ouderschap vorm te geven naar je kinderen?
- Beter prioriteiten te stellen en keuzes te maken?
- Andere redenen waarom je de balans terug wil krijgen?
In dat geval kan oplossingsgerichte coaching jou helpen. Ik ondersteun je graag om stap voor stap weer in je kracht te komen staan. Om hier weer zelfstandig, sterker en zelfverzekerder mee om te kunnen gaan. Samen zullen we bekijken welke belangrijke rol familie, vrienden en/of bekenden hierin kunnen hebben.
Oplossingsgerichte coaching neemt jouw beste hoop, mogelijkheden en krachten als uitgangspunt. Het helpt je om zicht te krijgen op:
- Wat je graag wil bereiken.
- Wat hier al eens van is gelukt.
- Wat dat voor verschil voor jou en je omgeving maakt als dat lukt.
- Welk eerste stapje je kunt gaan maken.
Het helpt je om je sterker en zelfverzekerder te voelen over je eigen kunnen. Ondanks de dilemma’s en zorgen die je ervaart. Hierdoor zullen je zorgen verminderen en zal je meer successen op gaan doen. Door de juiste vragen te stellen, krijgen we samen zicht op jouw mogelijkheden en wensen. Dit vormt de basis voor het eerste kleine stapje in de richting van jouw beste hoop.
Wanneer oplossingsgerichte coaching?
Wanneer je als (jong) volwassene zorgen ervaart (sociaal of emotioneel). Wanneer je wilt leren hier vaardiger en sterker in te worden. Deze manier van coachen kan jou helpen om een manier te vinden die het beste bij je past. Zodat je weer op eigen kracht, mogelijk met steun, de toekomst vorm kunt geven.
Voor wie oplossingsgerichte coaching?
- Als je als (jong) volwassene door een bepaalde reden ondersteuning nodig hebt. Om weer op eigen kracht te komen en je dilemma’s weer zelf op te kunnen pakken.
- Als je als (jong) volwassene door je leeftijd niet meer valt onder de jeugdwet. Maar nog wel de ondersteuning nodig hebt om verder te groeien/ontwikkelen.
- Als je als (jong) volwassene een diagnose hebt, zoals bijvoorbeeld PTSS, ADHD, Autisme of Borderline.
- Als je als (jong) volwassene een licht verstandelijke beperking hebt.
- Als je als (jong) volwassene uit balans
bent geraakt.
Hoe gaan we samen aan het werk?
We starten door samen bij jou thuis een overzicht te maken van:
- Wat je beste hoop is, wat wil je
graag bereiken? - Wat gaat er allemaal goed en/of weet je dat eerder goed is gegaan?
- Welke zorgen ervaar je?
- Welke ideeën hebben we om mee aan de slag te gaan en wie mogen hierbij helpen?
Met deze informatie stellen we samen een plan op. Tijdens onze afspraken begeleid ik je om je acties en doelen in de praktijk uit te werken. Na 3 maanden kijken we opnieuw naar bovenstaande vragen. Dan bespreken we welke stappen je al hebt kunnen zetten. We kijken welke vervolgstappen er mogelijk zijn om verder te werken naar je beste hoop.
Dit kunnen we herhalen. We gaan uit van een begeleidingsduur van 6 maanden tot een jaar. Het streven is om het zo kort mogelijk te houden en zo lang als jouw ontwikkeling het nodig heeft, door te gaan. Hoe vaak we afspreken in de maand zullen we samen bespreken. Dit is coaching “op maat”.
Eigen bijdrage
Voor deze begeleiding betaal je mogelijk een eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van jouw inkomen. Je kunt jouw bijdrage berekenen op de website van het CAK.
Vanuit de site van de Rijksoverheid
Gemeenten mogen een eigen bijdrage vragen voor de Wmo-ondersteuning die zij mensen thuis bieden.
Vanaf 2020 betaalt u voor de meeste WMO-hulp een eigen bijdrage van € 19,00 per maand. Gemeenten kunnen wel een lagere eigen bijdrage vaststellen. Bijvoorbeeld voor huishoudens met een minimuminkomen.